Muziek en dichtkunst

Susterenkoor St. Agnes Elburg

Locatie: Kloosterkapel Museum Elburg

Het Susterenkoor St. Agnes werd opgericht in 2012 en is vernoemd naar de patronesse van het Elburgse Agnietenklooster St.-Agnes, een dertienjarige vroegchristelijke martelaar. De susters van Susterenkoor St.- Agnes zingen een aantal liederen die passen bij de sfeer van de kapel. In het kader van de erfgoedleerlijn, die onder de scholen van de gemeente Elburg is uitgezet, zingen ook kinderen, gekleed in pijen, mee. De susters van Susterenkoor zingen op 11 mei in het klooster. Beleef dit mee en kom luisteren!

www.museumelburg.nl

   

Susters van Susterenkoor "St Agnes", gekleed in habijten, zingen een aantal liederen die passen bij de sfeer van de kapel en er worden een paar latijnse liederen gezongen.

In de middeleeuwen woonden en werkten de susters in het Agnietenklooster. In de kapel is rust en stilte. Op bepaalde tijden zongen de susters in de kapel.

Net als in die tijd laat het susterenkoor “St.-Agens” weer liederen klinken in de kapel.

Beleef het mee en kom luisteren op vrijdag 3 juni. Om 11.00 uur en on 11.30 zingen de susters. De toegang in de kapel is vrij.
Het Bassano Quartet is een professioneel blokfluitkwartet, opgericht in 2004. Leden zijn Adriana Breukink, Wolf Meyer, Ronald Moelker en Saskia Teunisse.

Het kwartet speelt op kopieën van historische instrumenten met een lengte tot 3 meter, en op nieuw ontwikkelde, modern vormgegeven blokfluiten. Al deze instrumenten komen uit de werkplaats van blokfluitbouwer en ensemblelid Adriana Breukink. Haar instrumenten worden bespeeld door beroemde spelers en ensembles over de hele wereld.

In de prachtige historische omgeving en akoestiek van de kloosterkapel neemt het kwartet u mee terug in de tijd, met muziek uit de 14de tot vroeg 17de eeuw. U ervaart onder andere het geluid van de zeer lage fluiten, een haast meditatieve ervaring. Aan het einde van het concert krijgt u een voorproefje van een heel andere klank, terug in deze tijd maar nog steeds toegespitst op de sfeer van de locatie.

Er wordt een inleiding gegeven met speciale aandacht voor jeugd. U kunt daar de fluiten van dichtbij bekijken, vragen stellen en vast een klein voorproefje horen van de klank.

Inleiding met speciale aandacht voor jeugd tot 18 jaar. 14:00-14:45 uur (vrijwillige bijdrage bij de uitgang).
Concert 15:30 uur € 17,50, jeugd € 10,00
Locatie: Kloosterkapel, ingang via de glazen deur aan de Jufferenstraat 6.
Datum: 3 juni

www.bassanoquartet.nl

Klik hier voor de agenda van het Bassano Quartet en reserveringsmogelijkheden


Orgelconcerten Jurian Lipke

Op zaterdag 27 mei speelt Jurian Lipke van 16.00-16.45 uur op het orgel in de concertzaal van het orgelmuseum. De toegang is gratis via de achteringang aan de Hondegatsteeg. Bij de uitgang is er een collecte t.b.v. het onderhoud van de orgels in het museum.

Jurjan Lipke werd in 1982 in Elburg geboren. Al op jonge leeftijd kreeg hij interesse voor muziek. Toen hij 7 jaar was, kreeg hij z’n eerste blokfluitles en toen hij 9 was, begon hij met orgelspelen bij de Elburgse organist Wim Magré. Na een aantal jaar vervolgde hij zijn orgelstudie bij Ab Weegenaar, de hoofdorganist van de Bovenkerk in Kampen. Tegenwoordig heeft Jurjan les van Wout van Andel in de Grote Kerk van Apeldoorn.

Op 12–jarige leeftijd speelde hij voor het eerst in de kerk. Dat doet hij tegenwoordig nog steeds, onder meer in de Hervormde en Gereformeerde kerk in Elburg. Tevens is Jurjan vaste begeleider van het bekende kamerkoor ‘Kavoca’ uit Kampen. Daarnaast heeft hij bij muziekuitgeverij ‘Cantique’ te Rijssen een aantal orgelboeken gepubliceerd.

In 2006 heeft Jurjan het diploma kerkmuziek (bevoegdheidseis 3) in Doesburg behaald. In september 2013 werd hij tweede tijdens het nationale orgelconcours in Elburg. Op 20 juni 2014 heeft Jurjan de bachelor-studie ‘docerend musicus, orgel’ aan de Schumann Akademie met succes afgerond. In het dagelijks leven werkt Jurjan op de basisschool als groepsleerkracht. Daarnaast geeft hij privé orgelles in de Grote Kerk van Elburg en in het Nationaal Orgelmuseum.

    


Hanneke Rouw

Hanneke Rouw is op acht jarige leeftijd begonnen met cello spelen. Met veel plezier heeft ze lessen gevolgd bij Rata Kloppenburg en Maria Hol. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn (nu Het Britten). In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Op haar zeventiende volgde ze lessen bij Ran Varon aan de vooropleiding van het conservatorium in Zwolle.
Ondanks haar passie voor de cello is Hanneke microbiologie gaan studeren in Wageningen. Na haar afstuderen heeft ze besloten om alsnog voor de cello te kiezen. Hanneke heeft gestudeerd bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven. Hanneke speelt op een 95 jaar oude Neuner & Hornsteiner cello met een onbekende geschiedenis. Deze cello is in 1921 gebouwd in Mittenwald naar het model Stradivarius Cremona. De afgelopen 40 jaar is de cello onbespeeld gebleven. De cello is haar door een particulier in bruikleen gegeven.


Anouk de Jong

Anouk de Jong rondde in juni 2011 haar Masterstudie piano af aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle, waar zij studeerde bij Sepp Grotenhuis, Frank van de Laar en Marien van Nieukerken.Ze is actief op het gebied van kamermuziek en speelt in zowel wisselende als vaste bezettingen. Zoals Vliegwiel, met Brigitte van Hagen (sopraan), Sara Klein Horsman (mezzosopraan) en Daniël Vecht (bariton) en een fluit-piano duo met Maartje Valk. Daarnaast werkt zij op projectbasis als repetitor, met medewerking aan o.a. docenten van ArtEZ Hogeschool voor de kunsten, het Britten Concours en het Delft Chamber Music Festival. Binnen de kamermuziek neemt liedbegeleiding een belangrijke plaats in als onderdeel van haar studie. Zo werkt zij met verschillende zangers en deed veel ervaring op tijdens lessen van vooraanstaande docenten, onder wie Rudolf Jansen. Op het gebied van piano solo heeft zij een brede interesse, waarin ook veel ruimte is voor het 20e-eeuwse repertoire. Voor piano solo volgde zij masterclasses bij Katariina Liimatianen, Anna Wesolowska, Juris Zvikovs en Ralph van Raat.


Programma:
Mendelssohn Cello Sonate 2 in D Groot (opus 58)
Allegro assai vivace
Allegretto scherzando
Adagio
Molto allegro e vivace
Beethoven 12 variaties op 'See the conqu'ring hero comes' in G Groot

      

Anouk de Jong                                                   Hanneke RouwVerborgen Talent

Musical jongerenproductiegroep Nunspeet 

Na een strenge selectie worden slechts een tiental nieuwe studenten toegelaten tot de Hogeschool voor de Kunsten onder leiding van de strenge mevrouw Sherman. De blijdschap is groot, maar de concurrentie ook. Zijn de talenten echt zo zeker van zichzelf of lijkt dit maar zo? En zoeken ze zoals iedere andere jongvolwassene naar hun eigen identiteit en bestaansrecht? Wat betekent vriendschap in een wereld waar iedereen vecht om zijn eerste studiejaar te halen? Is die ander nu beter of anders dan ik?

In Verborgen Talent jagen 10 jongeren hun droom na om beroemd te worden. Gaat het ze lukken?

Spelers: Sara, Susanna, Anne-Jose, Manon, Elja, Rachelle, Meike, Nesta, Ayla, Fleur en Annemijn

Begeleiding: Ester Kieft en Lieke Kniest
Minimusical Oliver Twist

In samenwerking met Ventura verzorgen een aantal leerlingen van de Wildemaet optreden op Vestingval 2017. Zij gaan u een mini-musical presenteren van Oliver Twist, het bekende verhaal van Charles Dickens over het leven van een weesjongen in Londen. Zij zullen onder andere het lied 'Tafels voor taart' aan u ten gehore brengen! Komt allen!    


Beiaardier Martien van der Knijff


Martien van der Knijff (1963) bespeelt al sinds zijn jeugd orgel en piano.

Op het Rotterdams Conservatorium studeerde hij orgel bij Arie J. Keijzer.

Aan de Nederlandse Beiaardschool (HKU) beiaard. Momenteel is Martien beiaardier van Zwolle, Hasselt (NL), Hattem, Elburg, Apeldoorn ’s Heerenloo, (Groot Schyulenburg) en Katwijk aan Zee (witte kerkje aan de boulevard) en geeft regelmatig beiaardconcerten in binnen- en buitenland.Op beiaardgebied is Martien actief binnen de Nederlandse Klokkenspel-vereniging als lid van de Muziekcommissie. Geeft advies bij beiaardprojecten en projecten met luidklokken en is betrokken bij het realiseren van een luidklok op de begraafplaats te Oldebroek. Martien is gespecialiseerd in het maken van melodieën voor de carilloncomputer en maakt graag arrangementen voor diverse instrumenten, zoals de beiaard, orgel, ensembles en koren.


Martien neemt de kinderen mee in de wereld van het carillon, boven in de toren van de Peperbus in Zwolle.  Hij is pas tevreden als hij de kinderen echt heeft verrast, als hun handen beginnen te kriebelen omdat zij zelf ook graag een bijzonder instrument willen leren bespelen.


Optreden van Stads- en andere Dijkdichters.

Ewoud Gosker (stadsdichter Elburg), Ilja Alberts (Kampen), Willem van Dijk en Hans Lambrechts (oud stadsdichter Elburg), Wietse Hummel (Harderwijk), Jack W. Bedeker (Den Helder).

Patricia Swart (saxofoon) muzikale omlijsting tijdens dichtkunst

Primeur in Elburg: Eerste live uitvoering van ‘’Vooruit verlangen’’


Pieta Bot en Ernst van der Sloot besloten in 2015 samen een album te maken. Pieta vanuit haar vak  als tekstschrijver/ theatermaker en Ernst vanuit zijn vak als singer/songwriter.

Na een hele fijne en bijzondere samenwerking van één jaar werd het meer dan een liedjesalbum. Het werden 12 liedjes en 11 verhalen over liefde en verlangen. De reis van een leven vol liefde onder de naam ‘’ Vooruit verlangen’’.


Ernst van der Sloot zal tijdens Vestingval 2017 voor de allereerste keer de liedjes van het album life ten gehore brengen met zijn gitaar. Een ‘’unplugged’’ versie van deze liedjes in de sfeervolle Kapel van Museum Elburg. Datum: Maandag 29 mei as om 14.00 uur en om 15.30 uur.


De studio opname van de liedjes en verhalen kunt u alvast luisteren via: https://youtu.be/kD73lbwPBxk