Annelies Horden & Gerda Schimmel

Kazemat Goorpoort

Beekstraat (na nr 57)

Kunstenaarsduo Horden & Schimmel laat hun individuele werk zien in een gezamenlijke installatie; Diep in de grond. Woekert het bloed. Bloeit het blik. Slaapt Moeder Aarde. In dromen gezongen door haar grootste kinderen. Ze wacht op andere tijden. Ze wacht op ons. Tot we het tij weer keren. Tot uit roest weer bloemen groeien. Tot uit vuilnis weer leven kruipt.  Wat lijkt te verdwijnen, is slechts verborgen. Tot we weer bij zinnen zijn. Tot we weer zien. En de geest de weg terug naar zijn fles wijzen.

Annelies Horden - Boom met luchtwortels

 

Gerda Schimmel - z.t.

 

Meer info: www.gerdaschimmel.nl

Annebet van den Pol

Zandverhalen, in de oude blikkenfabriek

J.P. Broekhovenstraat 9

 

Annebet van den Pol is sinds januari 'officieel' fotograaf, maar altijd bezig met kunst en vooral het verhalen vertellen door middel van kunst. Het verhaal dat zij wil vertellen is over Oekraïne en de oorlog waarin zij zitten. Annebet is in januari 2023 in Oekraïne geweest en neemt u mee naar de plekken die zij heeft gezien. Neemt u zelf een kijkje in de straten en achter de deuren van een land in oorlog door te wandelen met uw ogen.

 

                  wandelen met je ogen                

Annelied van Dijk                                 

Museumsmederij De Hoefhamer

Smedestraat 22

Annelied van Dijk is smid. Na een loopbaan als stewardess en meubelinkoper, ontstak zij in haar vaders smederij, vuur en kolen. Op creatieve wijze geeft zij vorm aan metaal. Haar creaties zijn toonbeeld van bevlogen vakmanschap, inventiviteit en schoonheid. Haar vrouwelijke touch geeft het oude ambacht verrassende en nieuwe impulsen. Met voorbeelden van haar voorvaderen ontdekte Annelied het vuur in zichzelf. Na het oppoetsen van een gesmeed stuk ijzer, dat leeft en glanst, voelde zij haar passie. IJzer smeden! 

Meer info: https://www.anneliedvandijk.com         

Arent Weevers

Kloosterkapel museum Elburg

Jufferenstraat 8

Voor Arent Weevers hebben zijn werkzaamheden als kunstenaar en theoloog alles te maken met verwondering over de paradox van kwetsbaarheid en levenskracht. Dat sijpelt door in zijn pastorale werk als (studenten)predikant en kunstwerken - bijzondere meermalen bekroonde (3D) multimedia installaties en videokunst. Hij exposeert in binnen- en buitenland; Duitsland, China, Spanje, Argentinië en de Verenigde Staten. In de Kloosterkapel is het modern altaarstuk ‘Triptych’ te zien. Zeer langzaam bewegende kleine kinderen verdwijnen in het zwart en komen weer tevoorschijn.

 

           

Triptych

Doran Cruijsen

Nationaal Orgelmuseum 

ingang Hondegatsteeg

Van Kinsbergenstraat 5

Doran Cruijsen studeerde af aan de Nieuwe Akademie Utrecht. Doran maakt zowel grote tekeningen met houtskool en krijt als kleinere met pen en kleurpotlood. Zij werkt spontaan en schept een fictieve wereld vanuit haar eigen onderbewuste. Daarin is in sommige tekeningen aandacht voor de architectonische ruimte en worden in andere werken technische constructies met organische vormen gecombineerd, waardoor vreemde wezens ontstaan. De werken zijn vervreemdend en ontregelend. Ze dagen jou, als kijker, uit om verbeelding de vrije loop te laten.

 

Erna Kuik

Oude damesinstituut,

voorheen KunstHub BinK

Beekstraat 57

Grafiek van Erna Kuik visualiseert de relatie tussen protagonist en tekst. Afgebeelde figuren omgeven door krachtige kleuren in harmonie met hun omgeving. Woorden cirkelen om hen heen. De teksten nodigen uit om het verhaal van de prenten, zelf de geest van de protagonist te betreden en een dialoog aan te gaan. De kijker kan nadenken over de relatie van woorden en inhoud die wordt gecreëerd door een bepaalde opeenvolging van lijnen, rondingen en punten. Galerie Heike Arndt Berlijn, oktober 2022

For I am part of nature

Eveline Kieskamp

- In de gracht, en

- Oude groenteboer

   Jufferenstraat 18

 

In haar sculpturen laat Eveline Kieskamp (Bennekom, 1977) een licht morbide gevoel voor schoonheid zien. Historiserende beelden trekt ze naar onze tijd door vervreemding en ingehouden vorm van overdaad in te zetten. Zo ontstaat een sprookjesachtig hedendaags surrealisme dat verleidelijk aandoet en tegelijkertijd iets ongenaakbaars heeft. Haar sculpturen van vaak jonge vrouwen hebben juist door hun onverzettelijkheid iets kwetsbaars dat niet zozeer aan de oppervlakte zichtbaar is, maar van binnenuit het beeld lading geeft. (Alex de Vries, Mister Motley). 

hide & seek

Gaby Haerkens

Stadskamer De zeven pijlen

Smedestraat 10

 

Portretkunstenares Gaby Haerkens (1965) focust in haar portretten op de binnenwereld, waar de verbeelding vrij spel heeft. De ‘meisjes’ op haar schilderijen zijn geïnspireerd op de actrices uit het Silent Movie tijdperk, waarin vrouwen zowel krachtig en sterk werden getoond, als speels en sensueel. Zij konden als geen ander met een blik een heel verhaal vertellen. Die verstilde zeggingskracht probeert Gaby te vangen met haar pointillistische schildertechniek. De gelaagdheid die dan ontstaat, geeft de gelaagdheid van de binnenwereld weer. 

Verleiding VI

Gerda Schimmel & Annelies Horden

Oude damesinstituut,

voorheen KunstHub BinK

Beekstraat 57

 

De Sprong - Kind op een paard. Of zijn we het zelf? Op de rug van de natuur. Onze toekomst draaft bij ons vandaan. Flarden van geest, rafels van herinneringen, manen ons aan, drijven ons voort en wijzen de weg. Laten we de aarde de liefde verklaren. Recht uit het hart. Laat alles staan. Laat alles achter. Horden & Schimmel zijn gefascineerd door hoe de mens zich verhoudt tot het kwetsbare in cultuur, natuur en samenleving.

 

 De Sprong

 

Meer info: 

Gonny de Bekker

Oude palingrokerij

Rozemarijnsteeg 25

Voor Gonny de Bekker zijn textiel en kunst een onlosmakelijk onderdeel van haar leven. Textiel is op veel manieren te bewerken. Het is vervormbaar, zacht, flexibel. Het kan uit het platte vlak worden geheven. Textiel is kwetsbaar. De bewerking is intensief en tijdrovend en de gebruikte technieken zijn er velen. Gonny volgde opleidingen bij (inter)nationale kunstenaars van verschillende disciplines. Inspiratie vindt Gonny in een gegeven met een verleden of een verhaal. Ze gaat als het ware in gesprek met haar onderwerp.

 

Ontsproten

 

Meer info: https://stiqs.nl/

Hanneke van Broekhoven

Oude groenteboer

Jufferenstraat 18

Hanneke van Broekhoven begon haar creatieve carrière als illustrator. Sinds haar cursus bij ArtEZ maakt ze ruimtelijk werk. Het handwerken heeft ze bij haar moeder afgekeken. Haar textiele figuren worden internationaal gewaardeerd om de overtuigende weergave van de menselijke anatomie en kwetsbaarheid door het gebruik van rafels en losse draadjes. Hanneke gebruikt tweedehands textiel, schrootijzer en oude rommel. UIt idealisme en omdat het past bij een thema dat haar bezighoudt: vergankelijkheid. Dit is te zien in haar draagbare kunst. 

Nike

Hendrik Ribot

Kazemat Vischpoort

Havenstraat 2

Beeldend kunstenaar Hendrik Ribot vat zijn kunstenaarschap in een zin samen: Verbeelding en creativiteit zijn mijn drijvende kracht. Diversiteit en veelzijdigheid mijn speelveld. Na opleidingen aan de Design Academie Eindhoven en aan de KABK Den Haag heeft hij zich op verschillende terreinen in de kunst gemanifesteerd. Uiteenlopend van kunstschilder, muurschilderingen en landschapskunst (lichtobjecten). Maar ook het bedenken en organiseren van multimedia projecten en locatie theater in buitengebieden. En de vormgeving en het vervaardigen van audio apparatuur en meubels.

Dwalend licht

Ine Boeijen

Kruidentuin De Groene Kruidhof

Ellestraat 44

Ine Boeijen, opgeleid als beeldhouwer aan de HKU, maakt beelden met een tafel als uitgangspunt. Stabiel vertrekpunt om emoties te verbeelden door te vervormen tot dier of vreemde combinaties met andere voorwerpen. Vaak met een tweedeling: dicht en open, zwaar en licht, hard en zacht, wat ook tot uiting komt in materiaalkeuze: staal, beton, hout, textiel. Een stalen beeld van stoelen gemaakt. Staand, gestapeld en hangend om elkaar heen zijn ze ontdaan van hun functie. Het zijn karakters geworden. 

Omdebeurt

Jehudi van Dijk

Oude Feithenhof

Ledige Stede 6

Jehudi van  Dijk (Kampen 1971)  maakt collagegedichten, of ‘knip- en plakpoëzie’ zoals hij het zelf noemt. Hij heeft er inmiddels meer dan 240 gemaakt en in 2021 verscheen zijn eerste bundel met de simpele titel: ‘60 Collagegedichten’. Naast de gedichten maakt Jehudi ook tekeningen, schilderijen en videoclips voor onder andere Bertolf en Esther Groenenberg. De collagegedichten en tekeningen van Jehudi zijn te bekijken op  facebook en instagram.

 

Collagegedicht 115

 

Meer info:

Jessica Veldhuizen

Stadskamer De zeven pijlen

Smedestraat 10

Sierlijke veren, diepzwart ebbenhout, edele metalen en prachtige edelstenen vormen een verrassende combinatie in de sieraden van edelsmid Jessica Veldhuizen. Haar werk is eigentijds, maar toch veelal geïnspireerd op oude culturen. Ze werkt vanuit een grote liefde voor de natuur en de prachtige materialen die onze aarde voortbrengt. Een belangrijk inspiratiebron voor haar werk is water, stroming…wat mooi aansluit bij het thema van Vestingval 2023, ‘Hanzesteden’. De verbindende factor tussen de Hanzesteden was tenslotte…water.

Golf

Jolanda van Tuinen

Theekoepel - binnen

Van Kinsbergenstraat 1a

Jolanda van Tuinen, ook bekend onder de naam JOCANDO, uit Kampen. Ze maakt objecten, grafiek en muurschilderingen en geeft workshops aan volwassenen en basisschool klassen. Van natuurlijke, afgedankte en gevonden voorwerpen, maakt zij objecten, vogels en wezens die een beweging of gevoel weergeven. Een diertje valt als een driedimensionaal getekend figuur te omschrijven. Al schuivend en combinerend maakt ze objecten totdat ze tevreden is. Veel werk is te koop of wordt in overleg met de opdrachtgever gemaakt.

 

 

Meer info:

Karin Keutgens

Oude postkantoor

Ledige Stede 29

Karin Keutgens tekent en schildert al haar hele leven. Daarnaast is ze wetenschapper en restaurator. Haar schilderijen zijn kleurrijk en abstract. De basis van haar kunst is materie en haar wisselwerking. Niet toevallig is materie ook het werkgebied van de restaurator.

Karin onderzoekt intuïtief het fundament van schilderkunst. Doordat ze binnen een begrensd kader de grenzen van materie opzoekt, belanden de werken in een poëtisch, sensitief en mogelijk zelfs narratief universum dat ze hun meerwaarde verleent. 

 

Binnen het kader van het Vestingval nodigt Karin Keutgens Wannes Lecompte (zie muziekkunst/performance) uit.

Possiblities in perspective II

 

Karin Stroo

Oude Feithenhof

Ledige Stede 6

Karin Stroo, geboren in Zeeland (Vlissingen), woont in Rotterdam. Ze studeerde aan de Willem de Kooning Academie. De installatie van 8 beelden maakte ze in de eerste en tweede lockdown. Machteld Leij omschrijft haar werk als volgt: “koppen van krantenpapier: mensfiguren met enigmatische gelaatsuitdrukkingen. Hun schedels zijn langwerpig, zodat ze precies lijken op aliens uit scifi-films”. Of beelden opgegraven uit diepe grond. Een appel naar binnen te gaan. De titel: ‘for all we (don’t) know’. 

For all we (don't) know

Krista van Norel

Muurhuisje '2'

Zuiderwalstraat 10

Krista van Norel maakt installaties van verschillende materialen en lichtobjecten. Dekens verwijzend naar warmte, bescherming, veiligheid, nostalgie en vervlogen tijden. Natuurproducten gecombineerd met plastic speelgoed krijgen nieuwe betekenis, geven gevoel van een andere tijd dan deze werkelijkheid, de grens van absurditeit. Schuilen, verlaten, groei, vergankelijkheid, schoonheid en kwetsbaarheid van ons lichaam en maakbaarheid en eindigheid van leven voor mens en dier. Vervreemding van menselijk lichaam, eenwording met natuur om te bevragen hoe we onszelf zien in relatie tot onze aarde.

Marianne Brooijmans

Lijstenmakerij Pool

Bloemstraat 28

Marianne Brooijmans heeft lange afstandswandelingen gemaakt, lopen is een totaal ervaring, iedere stap is een aanraking met een geschiedenis, vergelijkbaar met de reis door het leven. Alles wat we meemaken laat sporen achter.

Ik wil vergankelijkheid en kwetsbaarheid van het leven uitdrukken in mijn werk. Dit probeer ik met  gevonden en bewaarde materialen die ik verwerk met papier, inkt en verf. De gelaagdheid staat voor de tijd die voorbij gaat en de sporen die het achterlaat. Soms zichtbaar en soms verborgen tussen de lagen.

 

Marieke Noort

Muurhuisje '1'

Zuiderwalstraat 8

Marieke Noort maakt kunstwerken die natuur en cultuur combineren, geïnspireerd door o.a. schimmels, paddenstoelen, korstmossen en verlaten oorden. Ze gebruikt grafische technieken zoals materiaalprint en recycleert zoveel mogelijk materialen om duurzaam werk te maken. Deze bestaan vooral uit tekeningen, monoprints en collages van restmaterialen.

Noort werkt ook aan een ander project, geïnspireerd door wereldwijde klederdrachten en culturen, waarbij ze fotoportretten maakt van volken die hadden kunnen bestaan. Haar serie over identiteit en cultuur uit 2002 werd opgepakt tijdens de lockdown in 2020 en vormen nieuwe relaties met huisraad in het muurhuisje.

Coronaseries 7

Nelleke Ponsteen

Oude damesinstituut,

voorheen KunstHub BinK

Beekstraat 57

Nelleke Ponsteen volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten (ArtEZ) in Arnhem (Vrije Kunst 1992-1997). Haar figuratieve werk gaat over de dualiteit tussen kracht en kwetsbaarheid. Om dit vorm te geven gebruikt zij de expressie van de lichaamshouding/bijzondere lichaamsverhoudingen en de mimiek van het gezicht. Zij maakt voornamelijk tekeningen in grafiet, zowel in klein als groter formaat. Daarnaast werkt zij graag met de collagetechniek en het monoprinten in hetzelfde thema. 

Nicole Bischoff

- Oude Feithenhof - tuin

   Ledige Stede 6

- Theekoepeltje - tuin

   Van Kinsbergenstraat 1a

Nicole Bischoff is autodidact. Haar carrière begon met deelname aan de beeldenroute 14(K) in De Kraats. Naast haar installaties in het landschap maakt zij beelden in hout. Zij werkt vooral met inheems hout. Favoriet is perenhout waarvan zij vooral vrouwenbeelden maakt. Sculpturen ontstaan doordat zij zich laat leiden door vorm en structuur. Werken uit meterslange boomstammen bewerkt met motorzaag behoren ook tot haar oeuvre. Steeds vaker worden werken door haar politieke belangstelling en verlangen naar een grenzeloze wereld beïnvloed.

Verbondenheid

Meer info: https://www.nicolebischoff.nl          

Pim Trooster

Het Gruithuis

Krommesteeg 11

 

Pim Trooster (1954) ziet zijn atelier als ultieme vrijplaats, waar hij het liefst zonder vooropgesteld plan zijn fantasie actief de vrije loop laat zoals in verschillende fasen van de nacht dromen komen en gaan. Hij werkt in diverse media en (her)gebruikt traditionele materialen, op straat en in de natuur gejutte zaken. Vergankelijkheid, kwetsbaarheid en vertedering zijn thema’s in zijn werk. Trooster exposeerde en resideerde in binnen- en buitenland. O.a. in Museum de Fundatie, Kasteel het Nijenhuis en Landgoed Anningahof. 

Fleurs d'amour - Fleurs de mort

Ria Wesseling

Museum Sjoel Elburg

Graaf Hendriksteeg 2

 

’Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten’ (j. deelder)

Ria Wesseling is beeldend kunstenaar én opbouwwerker en woont en werkt in Deventer. Zij houdt van het fysieke contact met plastische materialen en gebruikt deze voor haar ‘denkmodellen’. Door associaties op een thema of locatie ontstaan nieuwe ruimtelijke werken en ‘getekende’ beelden. Voor werk op locatie is de geschiedenis en/of betekenis van de plek uitgangspunt voor een tijdelijk, ruimtelijk werk zoals ook nu voor het thema ‘Hanze’.

Schets voor Hanze 2

Susanna van Caldenborgh

Oude damesinstituut,

voorheen KunstHub BinK

Beekstraat 57

 

Minimalisme is inspiratiebron voor Susanna van Caldenborgh. Orde, licht en schaduw, ritmische geometrische herhalingen zonder de afleiding van kleur hebben haar voorkeur. Zoekend naar harmonie binnen de kleuren zwart en wit, gebruikt ze schaamteloos allerlei materialen. Repetitieve composities zonder enig commentaar. Door die voorspelbare herhaling ontstaat ritme wat gevoel van evenwicht en herkenning geeft zonder een specifieke functie; waardoor de essentie van vorm en compositie overblijft. Van Caldenborgh studeerde in 2022 succesvol af aan de Willem de Kooning kunstacademie in Rotterdam.

 

Meer info: 

 

Susanne Stange

Zandverhalen, in de oude blikkenfabriek

J. P. Broekhovenstraat 9

Fotograaf Susanne Stange is een nuchtere Hollandse met blonde krullen met gevoel voor humor. Het dorp waarin zij leeft en is opgegroeid wordt gebruikt als uitvergroting van de samenleving. Het is een plek waar dingen zijn zoals  ze zijn en niet zullen veranderen. Visueel zijn de beelden herkenbaar door een vormgevoel, kleurgebruik en locatie. De beelden zijn een balans tussen tragedie en komedie.

 

 

Meer info: https://susannestange.com/ 

 

Ton Kroes

Nationaal Orgelmuseum

ingang Hondegatsteeg

Van Kinsbergenstraat 5

 

Ton Kroes (1954) volgde de avondopleiding aan de kunstacademie te Arnhem, het huidige Artez.

De beelden van Ton manifesteren zich tussen landart, ruimtelijke beelden en plastische vormen. Hij maakt gebruik van allerlei verschillende materialen. Geïnspireerd door vormen, structuren, texturen en wetmatigheden in de natuur, het oerige van materialen, het kleurrijke, het ruwe en het schone. Ook dat wat zich in de wereld afspeelt, heeft invloed op zijn werk.

 

Meer info: 

 

Vereniging van Nederlandse Emailleurs

Kloostertuin

museum Elburg

ingang Zuiderwalstraat

 

Vereniging van Nederlandse Emailleurs (VNE) bestaat 40 jaar in 2023. Dit wordt gevierd met een internationale jubileumexpositie met kunstwerken van circa 50 emailleurs. Deze is van 7 juli t/m 25 november 2023 te bewonderen in Museum Elburg. Speciaal voor het Vestingval maken 15 emailleurs ruim 30 kunstwerken voor in de Kloostertuin die t/m 25 november blijven staan. Ter plekke is een object, boom, border, grasveld of andere plek gekozen waarop sommige kunstwerken zijn geïnspireerd.