Tijdens het Vestingval wordt op de locaties 1 tot en met 21 prachtige kunst geexposeerd. U kunt de kunst en deze locaties gedurende de openingstijden van het Vestingval bewonderen. De beschrijving van de verschillende kunstenaars is te vinden onder het kopje 'Kunstenaars 2023'. 

Daarnaast vinden op de locaties A tot en met I en sommige van de locaties 1 t/m 21 diverse optredens met muziek, poezie en performance, lezingen en rondleidingen plaats. Beschrijvingen van deze activiteiten zijn te vinden bij de verschillende onderdelen onder het kopje 'Deelnemers 2023'. 

 

Hieronder volgt een beschrijving van de bijzondere, vaak niet publiekelijke toegankelijke, locaties.

 

 

nr 1 - Vestingvalcafe

ingang Zuiderwalstraat

 

 

In het Vestingvalcafe kunt u tijdens het Vestingval terecht voor informatie en een drankje en hapje. Het Vestingvalcafe is ondergebracht in de kelder van het Museum Elburg, grenzend aan de Kloostertuin.

 

nr 2 - Oude Damesinstituut, voorheen KunstHub BinK

Beekstraat 57

 

 

Dit rijksmomument uit de 17de eeuw heeft in de loop der tijd verschillende bestemmingen gehad. Eind 19de eeuw deed het dienst als Damesinstituut. In die periode heef Johanna Van Gogh-Bonger er Engelse les gegeven. Haar echtgenoot Theo van Gogh was de jongere broer van Vincent van Gogh. Kort na het overlijden van Vincent in 1890 overleed ook Theo. Johanna bleef achter met de collectie tekeningen en schilderijen van Vincent en de correspondentie tussen de twee broers. Zij is met hun 1-jarige Vincent Willem van Parijs terug naar Nederland gegaan. Tijdens zijn leven heeft Vincent slecht 1 werk verkocht en genot weinig bekendheid. Haar tomeloze inzet heeft  o.a. geleid tot de eerste solo-expositie van het werk van Vincent in het Stedelijk museum in Amsterdam en verschillende exposities in het buitenland. Hiermee heeft zij de basis gelegd voor de bekendheid van Vincent van Gogh. Zie ook de boeken: 'Alles voor Vincent - Het leven van Jo van Gogh-Bonger' van Hans Luijten, 'Johanna, de vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte' van Silke Rieman en Ben Verbong, en 'Johanna van Gogh-Bonger: kunsthandelaar?' van Irene Meyjes.

 

 

nr 3 - Gracht

Gracht rondom de vesting

 

nr 4 - Kazemat Goorpoort

Beekstaat, na nr 57

 

 

Een kazemat is een tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimte voor de opstelling van een vuurwapen. Aanvankelijk deel uitmakend van een vesting. De kazematten zijn toegankelijk via een overwelfde trap aan de ZW-zijde van de coupure (een onderbreking in een waterkering). Ze zijn onderling verbonden door een overwelfde gang onder de coupure en zijn voorzien van twee gemetselde ventilatie-schachten.

 

 

nr 5 - Oude Feithenhof

Ledige Stede 6

 

 

Maria Catharina Feith was de officiële oprichtster van het Feithenhof. Zij (geboren in Elburg op 21-7-1664 en gestorven op 5-9-1740) groeide op als tweede dochter in een burgemeestersgezin. Tijdens haar leven begaf ze zich in de hoogste kringen van Elburg. Maria Catharina en haar man Gerrit stelden in 1733 een testament op, dat na haar dood in 1740 openbaar werd gemaakt. In het testament stond beschreven dat het grootste deel van de nalatenschap bestemd was voor het oprichten van een ‘Oude Mannen en Vrouwen Godshuis’ voor arme bejaarden in Elburg. Een woning op de Ledige Stede werd de basis voor Het Feithenhof. Daar was plek voor vierentwintig mannen en vrouwen van zestig jaar en ouder.

Aan het testament was een uitgebreide lijst met bepalingen én een reglement voor de bewoners toegevoegd. Potentiële bewoners moesten in de eerste plaats gereformeerd zijn. Ook moesten ze geboren zijn in Elburg óf minstens vijftig jaar in Elburg hebben gewoond. Ze moesten zich ‘vroom’ gedragen, zoveel werken als mogelijk was en niet praten tijdens de Bijbellezing. Ook werd van hen verwacht dat ze ’s avonds op tijd weer binnen waren. Deze regels zijn voor die tijd niet vreemd, maar het is wel bijzonder dat Maria Catharina Feith ze zo gedetailleerd heeft laten opschrijven. Zo drukte zij haar persoonlijke stempel op Het Feithenhof.

 

 

nr 6 - Oude postkantoor

Ledige Stede 29

 


Een monumentaal gebouw met een rijke historie vanaf circa het jaar 1700. Het betreft een multifunctioneel gebouw binnen de vestingmuren. Ledige Stede nr. 29 was vroeger het postkantoor. Een statig gebouw, waar je bij wijze van spreken de lucht van de postzegels nog kan ruiken. Inmiddels heeft een architectenbureau zich hie gevestigd.

 

 

nr 7 - Oude groenteboer

Jufferenstraat 18

 

Het familiebedrijf dat negentig jaar een groente- en fruitwinkel runde, heeft in 2022 haar deuren gesloten. Op dit moment doet het dienst als informatiepunt over 'Zandverhalen' gevestigd aan de Havenkade.

 

 

nr 8 - Kloosterkapel - Museum Elburg

Jufferenstraat 6

 


Eén van de markantste gebouwen in Elburg is het St. Agnietenklooster. Twee haaks op elkaar staande vleugels op de hoek van de Jufferen- en de Zuiderwalstraat. In de vleugel aan de Jufferenstraat de dubbelkapel. Bouwtijd tweede helft 15e eeuw. Gerestaureerd in ca.1955. Lange tijd had het kloostercomplex verschillende functies. Het gebouw diende onder meer als school en stadsgehoorzaal. In de periode 1954-1985 deed het gebouw dienst als gemeentehuis. Vanaf 1985 is het voormalige klooster in gebruik als gemeentemuseum Museum Elburg.

 

Meer info: https://www.museumelburg.nl

 

 

nr 9 - Kloostertuin 

ingang Zuiderwalstraat

 


De kloostertuin is geheel ommuurd en geeft een prachtig uitzicht op het St. Agnietenklooster.


 

nr 10 en 11 - Muurhuisje '1' en '2'

Zuiderwalstraat 8 en 10

 

 

In de muurhuisjes kunt u zien hoe vroeger werd geleefd in zo'n huisje. Door over-bewoning in de binnenstad bouwden inwoners hun woning aan de stadsmuur. De muren deden allang geen dienst meer en konden op deze manier gebruikt worden om optrekjes stevigheid te bieden. Hier huisden de allerarmsten van de stad, soms met grote gezinnen. Zij voerden dagelijks strijd om te overleven.


 

nr 12 - Museum Sjoel Elburg

Graaf Hendriksteeg 2

 

 

Museum Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over het (on)gewone dagelijks leven van twaalf joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. De Sjoel biedt een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. En presenteert de joodse geschiedenis op een dynamische, onorthodoxe, boeiende en eigenzinnige wijze en laat daarmee een eigen museaal geluid horen.

Het musuem in gevestigd in de verbouwde synagoge uit 1865. In 1685 hebben de eerste Joodse bewoners zich in Elburg gevestigd.

 

Meer info: https://www.sjoelelburg.nl

 

 

nr 13 - Nationaal Orgelmuseum

ingang Hondegatsteeg

 


Het Nationaal Orgelmuseum is ondergebracht in een middeleeuws stadskasteel, dat ooit gebouwd werd voor de hertog van Gelre. Aan de hand van een unieke collectie (bespeelbare) orgels en orgelonderdelen, orgelmaquettes en prachtige orgelfoto’s wordt de ontwikkeling getoond van het Nederlandse pijporgel vanaf de Middeleeuwen tot heden.

 

Meer info: https://www.nationaalorgelmuseum.nl


 

nr 14 - Theekoepel

Van Kinsbergenstraat 1a

 

 

Het 19e eeuwse koepeltje stond oorspronkelijk op het Bagijnendijkje buiten de stad en vormde met drie andere koepeltjes een schilderachtig geheel. Het pand is een woonhuis met stadstuin uit 1900.

 

 

nr 15 - Stadskamer De zeven pijlen

Smedestraat 10

 

 

Stadskamer De zeven pijlen is een rijksmonument gebouwd medio 1600. De naam De zeven pijlen komt voort uit de afbeelding in het bovenlicht (raam boven de voordeur). Aan het ornament kon men zien dat de bewoners welgesteld waren. De onderzijde bestaat uit een langgerekt dubbel kruis. De bovenzijde laat zeven naar binnen gekeerde pijlen zien. Deze pijlen zijn niet op een vijand gericht en geven aan dat het vrede is. Dit wordt versterkt door de harten in de bovenhoeken. Zeven pijlen waren ook het symbool van de Zeven Provinciën van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

 

 

nr 16 - Museumsmederij De Hoefhamer

Smedestraat 22

 

 

Uit onderzoek blijkt dat het pand uit het begin van de 17e eeuw dateert. In het archief lezen we dat voorouders van de familie Hoefhamer hier in ieder geval al sinds 1650 het beroep van smid uitoefenden.

 

Meer info: https://museumsmederijelburg.nl


 

nr 17 - Gruithuis

Krommesteeg 11

 

 

Het gebouw, van rond 1400, diende als opslagplaats voor onder meer gruit, een kruidenmengsel dat werd gebruikt voor het brouwen van bier. Mogelijk werd er in het gebouw ook bier gebrouwen en verhandeld.


 

nr 18 - Oude palingrokerij

Rozemarijnsteeg 25

 

 

Voormalige visrokerij in de Rozemarijnsteeg van Frank van Triest.


 

nr 19 - Kruidentuin De Groene Kruidhof

Ellestraat 44

 

 

Een plek van rust, devotie en bezinning te midden van de levendige Hanzestad Elburg. De kruiden werden destijds gebruikt voor de zieken in het nabij gelegen voormalige Heilige Geestgasthuis uit 1335.

 

Meer info: https://www.degroenekruidhof.nl


 

nr 20 - Kazemat Vischpoort

Havenstraat 2

 


In het midden van de wal een coupure (een onderbreking in een waterkering) tussen twee keermuren met schotbalksponningen. Aan de stadszijde onder de brug, en gedeeltelijk onder de coupure, een dubbele gemetselde kazemat (circa 1540) met aan de Noordoost-zijde drie dichtgemetselde schietgaten. Ze zijn onderling verbonden door een overwelfde gang onder de coupure en zijn voorzien van twee gemetselde ventilatie-schachten.


 

nr 21 - Zandverhalen, in de oude blikkenfabriek

J. P. Broekhovenstraat 9

 

 

Een oude blikkenfabriek waar tegenwoordig met unieke zandsculpturen verhalen worden verteld.

 

Meer info: https://www.zandverhalen.nl

 

nr A - Muziekkoepel

Vischmarkt

 


Op de Vischmarkt, ook wel ‘het kruis’ genoemd, staat boven de gracht een nostalgische muziekkoepel. Het bouwjaar van de houten muziektent is 1962.


 

nr B - Visafslag

Havenkade 1A

 


In de gemeentelijke visafslag kwamen vraag en aanbod samen en werd de prijs van de vis bepaald.

 

 

nr C - Muziekkamer aan de Beek

Beekstraat 38

 

 

In 1899 brandde het pand af. Toen woonde de Joodse familie Jacob en Sophie Vecht met hun zoon Mozes in het huis. Roosje Vecht was een oudere zus van Jacob. Zij is in de eerste Wereldoorlog als verpleegster omgekomen. Van haar is een gedenkplaat aangebracht op de woning. Tijdens de tweede Wereldoorlog had de familie Vecht een kostganger, dokter Gerritsen. Zodoende werd het pand vanaf 1947 een huisartsenpraktijk. Van 1988 tot 2011 hielden Frank en Geessien Hutten-van Rooijen praktijk aan huis. De praktijk is nu in gebruik als muziekruimte en worden er af en toe concerten gehouden.

 

nr D - De Duinzoom

Jufferenstraat 29

 


Het fraaie herenhuis werd aan het eind van de 19e eeuw als woonhuis en kantoor gebouwd in opdracht van de Joodse familie Wolff (commissionair in effecten) door aannemersbedrijf Lipke. In dit historische pand is een rondleiding om de privécollectie van Ko van Twillert te bezichtigen.
 

nr E - huize Van Dorp

Kamperweg 7

Op 23, 24 en 25 mei, tussen 9.30-12.00, wordt de 3-delige workshop 'Ontdek je eigen beeldtaal' gegeven door kunstenaar Jawed Fadel. De 3-delige workshop biedt toegang tot 10 cursisten en de totale kosten bedragen 15 euro. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Anne van Dorp via k.dorp@chello.nl


 

nr F - stadscafe De Tapperij

Smedestraat 5 - 7

 

nr G - restaurant Binnen de Poorte

Beekstraat 39

 

nr H - restaurant Da Pietro

Vischpoortstraat 16

 


Meer info: https://www.dapietro.nl


 

nr I - restaurant 't Boothuis

Havenkade 10