Vestingval viert het Hanzejaar van de negen Hanzesteden

 

Voor de negende editie van Vestingval Elburg is aansluiting gezocht bij het ‘Hanzejaar’. Daaruit is een drietal projecten onstaan. Dit zijn 'De schatten van de Hanze', 'Elburg steekt de Hanzevlag uit' en de workshop 'Maak je eigen Hanzetas'. Deze worden hierna toegelicht.

 

 

De schatten van de Hanze

 

Onder leiding van Joke Hage, Herma Badenbroek en Willemijn Zwart hebben leerlingen uit groep 7/8 van de basisscholen Admiraal van Kinsbergen en De Wildemaet zich laten inspireren door de producten uit de Hanzetijd, zoals  hout, zout, graan en vis.

Zij maakten daarvoor kijkkistjes waar de producten in taferelen weergegeven worden. Aan de hand van een schets ontstonden persoonlijke werkstukken die als een geheel zijn opgesteld in het Oude Damesinstituut, voorheen KunstHub BinK, aan de Beekstraat 57 (locatie nr 2).

 

Het geheel vormt een prachtig bouwwerk van vijftig kastjes met prachtige verhalen uit de Hanzetijd.

 

Een deel van de kijkkistjes

 

Vischpoort in glas en lood

 

Handelschepen 2

 

Schipbreuk

 

Zeemansknopen

 


Elburg steekt de Hanzevlag uit

 

Onder leiding van Fenna de Beer, Jellie Kooistra en Saskia Blokzijl hebben 120 leerlingen uit de derde klassen van het Lambert Franckens College informatie verzameld over de negen Hanzesteden gelegen aan de IJssel. Zij hebben zich laten inspireren door de stadsvlag van een Hanzestad om er een creatief ontwerp van te maken. Deze zijn in tweetallen met de hand geschilderd op vlaggendoek. Als resultaat hangen er 55 kunstwerken te wapperen aan de kabels in het centrum van Elburg. De ontwerpen voor deze vlaggen zijn van dichtbij te bekijken in het Oude Damesinstituut, voorheen KunstHub BinK, aan de Beekstraat 57 (locatie nr 2).

 

 

Straatbeeld bestaande vlaggen

 


Aan de slag met ontwerpen

 


Workshop 'Maak je eigen Hanzetas'

 

In de Hanzetijd werden de handelswaren in tonnen en kisten vervoerd. Nu hebben wij handige winkeltasjes waar de logo’s van de Hanzesteden op gedrukt kunnen worden. Een activiteit die twee keer wordt aangeboden op donderdag 18 mei en zaterdag 20 mei, tussen 13.00 – 16.00, in de sfeervolle Kloostertuin van museum Elburg, ingang Zuiderwalstraat.