Beekstraat 38 / Muziekkamer Aan de Beek


In 1899 brandde het pand af. Toen woonde de Joodse familie Jacob en Sophie Vecht met hun zoon Mozes in het huis. Roosje Vecht was een oudere zus van Jacob. Zij is in de WOI als verpleegster omgekomen. Van haar is een gedenkplaat aangebracht op de woning. Tijdens de WOII had de familie Vecht een kostganger, dokter Gerritsen. Zodoende werd het pand vanaf 1947 een huisartsenpraktijk. Van 1988 tot 2011 hielden Frank en Geessien Hutten-van Rooijen praktijk aan huis. De praktijk is nu in gebruik als muziekruimte. Er worden af en toe concerten gehouden.

DAGVIER Havenkade 42DAGVIER adviseert, ontwerpt en levert op het gebied van licht. U kunt bij ons terecht voor een mooie collectie designverlichting en graag helpen we u met een lichtplan. Wij maken lichtplannen voor woningen, maar ook werkomgevingen, zowel binnen als buiten. En omdat goede ontwerpen en exclusieve producten om perfecte uitvoering vragen, installeren we in eigen beheer.


De Duinzoom Jufferenstraat 29Het fraaie herenhuis werd aan het eind van de 19e eeuw als woonhuis en kantoor gebouwd in opdracht van de joodse familie Wolff (commissionair in effecten) door aannemersbedrijf Lipke. In dit historische pand is een rondleiding om de privécollectie van Ko van Twillert te bezichtiging.


Gruithuis Krommesteeg 11


Het gebouw diende als opslagplaats voor onder meer gruit, een kruidenmengsel dat werd gebruikt voor het brouwen van bier. Mogelijk werd er in het gebouw ook bier gebrouwen.

Kazemat Goorpoort BeekstraatEen kazemat is een tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimte voor de opstelling van een vuurwapen. Aanvankelijk deel uitmakend van een vesting. De kazematten zijn toegankelijk via een overwelfde trap aan de ZW-zijde van de coupure (een onderbreking in een waterkering). Ze zijn onderling verbonden door een overwelfde gang onder de coupure en zijn voorzien van twee gemetselde ventilatie-schachten.


Kazemat Vischpoort Havenstraat 2In het midden van de wal een coupure (een onderbreking in een waterkering) tussen twee keermuren met schotbalksponningen. Aan de stadszijde onder de brug, en gedeeltelijk onder de coupure, een dubbele gemetselde kazemat (ca. 1540) met aan de NO-zijde drie dichtgemetselde schietgaten. Ze zijn onderling verbonden door een overwelfde gang onder de coupure en zijn voorzien van twee gemetselde ventilatie-schachten.

Kloosterkapel Museum Elburg Jufferenstraat 6Eén van de markantste gebouwen is het St. Agnietenklooster. Twee haaks op elkaar staande vleugels op de hoek van de Jufferen- en de Zuiderwalstraat. In de vleugel aan de Jufferenstraat de dubbelkapel. Bouwtijd tweede helft 15e eeuw. Gerestaureerd in ca.1955. Lange tijd had het kloostercomplex verschillende functies. Het gebouw diende onder meer als school en stadsgehoorzaal. In de periode 1954-1985 deed het gebouw dienst als gemeentehuis. Vanaf 1985 is het voormalige klooster in gebruik als gemeentemuseum.


Kloostertuin Museum Elburg, ingang ZuiderwalstraatDe kloostertuin is geheel ommuurd en geeft een prachtig uitzicht op het klooster.

Kruidentuin De Groene Kruidhof Ellestraat 52Een braakliggend stuk grond vol stenen en metershoog onkruid was in 1980 de plek om een kruidentuin aan te leggen. De tuin werd in twee delen opgesplitst; een kloostertuin en een apothekerstuin (voorste deel).

KunstHub Bink Beekstraat 57Het bijzondere Rijksmonument stamt uit de 17de eeuw, en heeft verschillende bestemmingen gehad. Onder meer als damesinstituut, waar destijds de schoonzus van Vincent van Gogh, Jo Bonger, Engelse les gaf. Jo(hanna) Bonger is in 1889 getrouwd met Theo van Gogh, de jongere broer van Vincent van Gogh. Vincent en Theo hadden een hele goede band. Na het overlijden van Vincent en Theo bleef Jo achter met de nalatenschap, die bestond uit de enorme hoeveelheid schilderijen, tekeningen en correspondentie. Jo heeft met haar activiteiten de basis gelegd voor de bekendheid van Vincent van Gogh.

Ledige Stede 29-31


Een monumentaal gebouw met een rijke historie vanaf circa het jaar 1700. Het betreft een multifunctioneel gebouw binnen de vestingmuren. Ledige Stede nr. 29 was vroeger het postkantoor. Een statig gebouw, waar je bij wijze van spreken de lucht van de postzegels nog kan ruiken.


Lijstenmakerij Pool Bloemstraat 28Het pand is gebouwd in de 17e eeuw en is een woon/winkelpand. In de ambachtelijke lijstenmakerij wordt gewerkt met ongeveer 3000 hoogwaardige kwaliteitsprofielen, uitgevoerd in hout en aluminium. Al het inlijstwerk wordt gedaan in eigen beheer.

Museum Elburg, ingang ZuiderwalstraatIn één van de markantste gebouwen is Museum Elburg is gevestigd. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. Belangrijke deelcollecties zijn stadsverdediging, rechtspraak, J.H. van Kinsbergen, zilver en visserij. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks enkele wisseltentoonstellingen te zien over uiteenlopende (kunst)historische onderwerpen. U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de kloostertuin heeft u een prachtig uitzicht op het klooster. foto: J. Sonneveld, Leidschendam


Museum Sjoel Elburg Graaf Hendriksteeg 2Museum Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over het (on)gewone dagelijks leven van twaalf joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. De Sjoel biedt een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. En presenteert de joodse geschiedenis op een dynamische, onorthodoxe, boeiende en eigenzinnige wijze en laat daarmee een eigen museaal geluid horen.


Museumsmederij De Hoefhamer Smedestraat 22

Uit onderzoek blijkt dat het pand uit het begin van de 17e eeuw dateert. In het archief lezen we dat voorouders van de familie Hoefhamer hier in ieder geval al sinds 1650 het beroep van smid uitoefenden.


Muurhuisje 1 en 2 Zuiderwalstraat 8 en 10In de muurhuisjes kunt u zien hoe men vroeger leefde in zo'n huisje. Door over-bewoning in de binnenstad bouwden inwoners hun woning aan de stadsmuur. De muren deden allang geen dienst meer en konden op deze manier gebruikt worden om optrekjes stevigheid te bieden. Hier huisden de allerarmsten van de stad, soms met grote gezinnen. Zij voerden dagelijks strijd om te overleven.


Muziekkoepel VischmarktOp de Vischmarkt, ook wel ‘het kruis’ genoemd, staat boven de gracht een nostalgische muziekkoepel. Het bouwjaar van de houten muziektent is 1962.

Orgelmuseum Van Kinsbergenstraat 5Het nationaal orgelmuseum is ondergebracht in een middeleeuws stadskasteel, dat ooit gebouwd werd voor de hertog van Gelre. Aan de hand van een unieke collectie (bespeelbare) orgels en orgelonderdelen, orgelmaquettes en prachtige orgelfoto’s wordt de ontwikkeling getoond van het Nederlandse pijporgel vanaf de Middeleeuwen tot heden.

Oude Feithenhof Ledige Stede 6

Het Oude Feithenhof heeft tot 1990 dienst gedaan als verzorgingshuis voor ouden van dagen. Er zijn nu 16 wooneenheden gevestigd.

Oude palingrokerij Rozemarijnsteeg 26


Voormalige visrokerij in de Rozemarijnsteeg van Frank van Triest.

Stadskamer De Zeven Pijlen Smedestraat 10


Stadskamer De Zeven Pijlen is een rijksmonument gebouwd medio 1600. De naam De zeven pijlen komt voort uit de afbeelding in het bovenlicht (raam boven de voordeur). Aan het ornament kon men zien dat de bewoners welgesteld waren. De onderzijde bestaat uit een langgerekt dubbel kruis. De bovenzijde laat zeven naar binnen gekeerde pijlen zien. Deze pijlen zijn niet op een vijand gericht en geven aan dat het vrede is. Dit wordt versterkt door de harten in de bovenhoeken. Zeven pijlen waren ook het symbool van de Zeven Provinciën van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Theekoepel Van Kinsbergenstraat 1a


Het 19e eeuwse koepeltje stond oorspronkelijk op het Bagijnendijkje buiten de stad en vormde met drie andere koepeltjes een schilderachtig geheel. Het pand is een woonhuis met stadstuin uit 1900.


VVV Elburg Jufferenstraat 8 (kantoor)Toeristisch informatiekantoor gevestigd in Museum Elburg. Tevens aanmeld- en verzamelpunt rondleidingen privécollectie.