Musici die in 2019 optreden


Harpiste Regina Ederveen treedt 30 mei op in de Kloosterkapel, aanvang 15.00 uur

Op donderdag 30 mei zal de bekende harpiste Regina Ederveen met haar harp optreden. Zij verzorgt een programma in het kader van Vestingval. Regina speelt prachtige muziek op haar gouden harp, en deze muziek wordt afgewisseld met korte teksten, waarin de humor niet ontbreekt. Een concert dat boeit van A tot Z en die de onverwachte kanten van de harp laat horen.

Regina Ederveen behaalde aan het Utrechts Conservatorium het diploma Uitvoerend Musicus Harp. Op het Orpheus-Concours won Regina de hoofdprijs voor de beste interpretatie van hedendaagse kamermuziek. Zij gaf als enige harpiste in een internationaal samengesteld orkest een concert in Carnegie Hall, New York. Regina Ederveen ontving een beurs van het Prins Bernhard Fonds voor studie op het gebied van de keltische harp.

Zij speelt in verschillende ensembles, onder meer met fluit, orgel, sopraan. Ook werkt ze samen met een woordkunstenaar waarmee zij een programma brengt over Vincent van Gogh alsook een Joods programma.

Regina heeft een uniek concertprogramma over de roemruchte harpiste Rosa Spier. Regina Ederveen bespeelt een gouden Lyon&Healy-pedaalharp en een Dusty Strings celtic harp. Meer informatie: www.reginaederveen.nlGitarist/zanger Nico Meijerink treedt 30 en 31 mei op in de Smedestraat 10, aanvang 16.30 uur

Ik ben Nico Meijerink, 65 jaar, wonend in Wijchen. Jarenlang basisschoolleerkracht geweest, nu pensionado en veel bezig met muziek. Mijn partner is Josee van der Mark, oud Elburgse. Samen runnen we al ruim 10 jaar ’t Elburgs popkoor Sing for Joy.

Gitaarspelen en daarbij zingen is een hobby/passie van mij, ben er dagelijks mee bezig nu ik niet meer werk. Ik zing covers, waarvan een groot deel bekende nummers zijn, meest Nederlandstalig, Engels of Frans. Een breed scala heeft mijn belangstelling, onder andere Leonard Cohen, Herman van Veen, Adele, Ed Sheeran, Passenger, The Beatles, John Denver, Boudewijn de Groot, Don Williams.

Af en toe laat ik anderen meegenieten van mijn muziek in een verzorgingshuis, in een restaurant.. Ik bezocht Vestingval in het verleden een paar keer, maar een huiskamerconcert verzorgen is voor mij nieuw; een leuke uitdaging. Meer informatie: https://gitaarnico-nl.webnode.nlOrganist Jurjan Lipke treedt 31 mei op in het Orgelmuseum, aanvang 15.00 uur

Jurjan Lipke werd in 1982 in Elburg geboren. Al op jonge leeftijd kreeg hij interesse voor muziek. Toen hij 7 jaar was, kreeg hij z’n eerste blokfluitles en toen hij 9 was, begon hij met orgelspelen bij de Elburgse organist Wim Magré.

Na een aantal jaar vervolgde hij zijn orgelstudie bij Ab Weegenaar, de hoofdorganist van de Bovenkerk in Kampen. Tegenwoordig volgt Jurjan bij Wout van Andel in de Grote Kerk van Apeldoorn verdere professionaliseringslessen.

Op 12–jarige leeftijd speelde hij voor het eerst in de kerk. Dat doet hij tegenwoordig nog steeds, onder meer in de Hervormde en Gereformeerde kerk in Elburg. Tevens is Jurjan vaste begeleider van het bekende kamerkoor Kavoca uit Kampen. Daarnaast heeft hij bij muziekuitgeverij Cantique te Rijssen een aantal orgelboeken gepubliceerd.

In 2006 heeft Jurjan het diploma kerkmuziek (bevoegdheidseis 3) in Doesburg behaald. In september 2013 werd hij tweede tijdens het nationale orgelconcours in Elburg. Op 20 juni 2014 heeft Jurjan de bachelor-studie Docerend musicus, orgel aan de Schumann Akademie met succes afgerond.

In het dagelijks leven werkt Jurjan op de basisschool als groepsleerkracht. Daarnaast geeft hij privé-orgelles in de Grote Kerk van Elburg en in het Nationaal Orgelmuseum. Meer informatie: https://jurjanlipke.comFluitiste/pianiste Elena Vyaznikova treedt 1 juni op in de Beekstraat 38, aanvang 15.00 uur

Elena werd in 1982 geboren Moskou. Ze studeerde aan Ippolitov-Ivanov School of Music bij professor Alexander Korneev. In 2004 verhuisde ze naar Nederland om haar studie te vervolgen en in 2011 studeerde ze af als Master of Music aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze studeerde bij hedendaagse muziek specialist Harrie Starreveld en de solo- en piccolospelers van het Concertgebouworkest, Kersten Mccall en Vincent Cortvrint.

Als soliste trad ze op diverse locaties in Nederland, onder andere in Het Concertgebouw Amsterdam. Elena speelt graag hedendaagse muziek. Met ensemble Modelo62 ze was te gast bij onder meer Darmstadt Contemporary Music Festival, Gaudeamus Muziekweek, Dag in de Branding.

Als kamermusicus treedt ze regelmatig op met harpist Victoria Davies en is lid van Aleida Ensemble, samen met Estische sopraan Maria Valdmaa en Engelse alt violiste Anna Smith. Recent was ze te gast op TV Gelderland bij “Pareltjes van Gelderland” en EO bij “Nederland Zingt”.

Lesgeven is een grote passie van Elena. Ze geeft les aan jonge kinderen op het Internationale School in Utrecht en bij het Cultuurkust in Elspeet en Nunspeet. Meer informatie: http://elenaflute.weebly.com/over-elena.htmlZangeres DINA treedt 1 juni op in de Smedestraat 10, aanvang 16.30 uur

Zangeres DINA slaat een brug tussen meditatieve muziek en popmuziek. Haar missie is om door middel van haar muziek de luisteraar tot ontspanning te brengen. Een artiest met een compleet eigen sound, die ze zorgvuldig ontwikkeld heeft tijdens haar muzikale carrière.

DINA's bijzondere nummers kun je herkennen aan haar repetitieve, onconventionele gitaarpartijen, haar warme stemgeluid en teksten met een boodschap.

Op dit moment is DINA bezig met het produceren van haar derde album, waarvan er naar verwachting dit jaar al nieuwe nummers van gereleasd worden. Meer informatie: https://www.facebook.com/pg/dinamusic.nl/about/Frank en Geessien Hutten (piano/zang) treden 3 en 5 juni op in de Beekstraat 38, aanvang 15.00 uur

Frank en Geessien Hutten kennen elkaar sinds 1975. Ze studeerden beiden in Groningen geneeskunde en begonnen in 1988 als huisartsenechtpaar hun praktijk in Elburg.

Ze zongen vroeger al samen de romantische liederencyclus Frauenliebe und Leben van Robert Schumann.

Nu brengen ze tijdens Vestingval in de voormalige praktijkruimte, die nu gebruikt wordt als muziekzaaltje, opnieuw deze liederen ten gehore. U bent van harte welkom.
Susterenkoor St.- Agnes treedt 4 juni op in de kloosterkapel, aanvang 15.00 uur

Susters van Susterenkoor "St.- Agnes",gekleed in habijten, zingen liederen die passen bij de sfeer van de kapel. In de middeleeuwen woonden en werkten de susters in het Agnietenklooster. In de kapel was er veel rust en stilte. Echter zongen de susters op bepaalde tijden in de kapel. Net als in die tijd laat het susterenkoor o.l.v. dirigent Grietje Roozeboom weer liederen klinken in de kapel.

Het susterenkoor werd opgericht in 2012 en is vernoemd naar St. Agnes, een dertienjarige vroegchristelijke martelaar, die later de patronesse is geworden van het Elburgs Agnietenklooster.

Beleef het mee en kom luisteren op dinsdag 4 juni. Het concert begint om 15.00 uur en duurt ruim een half uur. Vrije toegang in de kapel.

Hartelijk welkom namens de susters. Meer informatie: https://www.museumelburg.nl/activiteiten/susterenkoor/Pianist Mateo Barbagelata treedt 6 juni op in de Beekstraat 38, aanvang 15.00 uur

Mateo Barbagelata studeerde aan het Katarina Gurska Conservatorium samen met pianiste Belinda Sánchez. Hij zette zijn studies voort aan het Baskenland Conservatorium Musikene met internationaal pianist en componist Gustavo Díaz-Jerez. Hij volbracht de meester in solist Prestaties met maestro Yuri Ananiev in Madrid en de Master in piano optreden op het ArtEZ Conservatoire in Zwolle met maestro Frank van der Laar.

Hij heeft masterclasses ontvangen van verschillende piano maestro's, onder andere Claudio MartínezMenher, Alexander Kandelaki, Marta Zabaleta, Andrey Yaroshinsky, Eldar Nebolsin en Naum Grubert. Hij heeft deelgenomen aan verschillende internationale pianocursussen, zoals Curso Internacional de Torrelodones en Nueva Generación Musical Katarina Gurska.

Gedurende zijn activiteiten als kamermusicus studeerde hij bij pianist Benedicte Palko en ontving advies van maestro's als Maria Milstein, Gideon den Herder (leden van het Baerler-trio), Sarah Kapustin en Karlien Bartels. Hij ontving onder meer de derde prijs in de kamermuziekwedstrijd The best of op het ArtEZ Conservatorium.

Hij trad op in verschillende zalen zoals de Circulo Catalán de Madrid, de Galileo Cultural Centre en het San Juan Bautista Cultural Center. Nam deel aan het internationale festival MúsicaMusika in het Euskalduna Theater in Bilbao, in de Young Promises-cyclus van El Olivar de Castillejo en in het XIV Festival of Women in Music gehouden in Getxo.

In Nederland heeft hij recitals gegeven in zalen in verschillende steden, zoals de Schouwburg in Deventer, de Waterstaatskerk in Hengelo, Stichting Kamermuziek in Oud Averest en de ArkezZaal in Enschede. Als solist debuteerde hij met het CSKG orkest onder leiding van dirigent Borja Quintas met het spelen van Chopin's Tweede piano Concerto. Meer informatie: https://www.facebook.com/people/Mateo-Barbagelata/100009402182440Hanneke Rouw (cello) en Masha Galperina (piano) treden 7 juni op in de Beekstraat 38, aanvang 15.00 uur

Hanneke Rouw (1987) is op acht jarige leeftijd begonnen met cello spelen. Met veel plezier heeft ze lessen gevolgd bij Rata Kloppenburg, Maria Hol en Ran Varon. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn (nu Het Britten). In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Ondanks haar passie voor de cello is Hanneke microbiologie gaan studeren in Wageningen.

Na haar afstuderen in 2011 heeft ze besloten om alsnog voor de cello te kiezen. Hanneke heeft gestudeerd bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven. Hanneke spelt op een Duitse cello (begin 20e eeuw). Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Masha Galperina (1989) is geboren in St. Petersburg, Rusland. Vanaf zesjarige leeftijd had ze pianolessen op de muziekschool aldaar, tot ze in 2002 naar Nederland verhuisde en lessen kreeg van Lena en Michael Markov. Vanaf 2005 studeerde ze bij Frank van de Laar aan het ArtEZ Conservatorium Zwolle. In 2012 is ze aldaar afgestudeerd met een 9,5 met onderscheiding voor haar eindexamen.

Tijdens haar master heeft ze tevens lessen genoten van Frank Peters. Masha heeft meerdere prijzen op haar naam staan, waaronder driemaal de 1e prijs behaald bij het Prinses Christina Concours Oost. Voor haar eindexamen kreeg Masha de Vriendenprijs van de stichting Vrienden van ArtEZ voor de beste eindexamenpresentatie.

Masha heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Igor Roma, Stephen Kovacevic, Leslie Howard en Mila Baslawskaya. Daarnaast heeft ze tweemaal deelgenomen aan het Stift Festival, waar ze in 2007 de aanmoedigingsprijs van de Stichting Kolibri kreeg. Ook nam ze meerdere malen deel aan het Orlando Festival voor kamermuziek, het Dartington International Summer School en het Peter de Grote festival.

Masha heeft gesoleerd bij het Symfonia Jong Twente, Oost-Gelders Symfonieorkest en het Orkest van het Oosten met pianoconcerten van o.a. Rachmaninov, Chopin en Mendelssohn. Ze is ook zeer actief op het gebied van kamermuziek. Zo heeft ze samengewerkt met de leden van het Valerius ensemble en treedt ze vaak op met haar vaste ensembles en in gelegenheidsformaties.

Masha heeft naast haar conservatoriumstudie wiskunde en economie gestudeerd en is nu tevens monetaire beleidsadviseur bij De Nederlandsche Bank.

Programma

Debussy Cello Sonate in d klein (L. 135)
Lent, sostenuto e molto risoluto
Sérénade: Modérément animé
Final: Animé, léger et nerveux

Prokofjev Cello Sonate in C groot (Opus 119)
Andante grave
Moderato
Allegro, ma non troppo

Meer informatie: http://fioriefratelli.nl/de-musici/masha-galperinaen https://www.hannekerouw.com/

  


Vocaal damesensemble Acapabel treedt 8 juni op in de Beekstraat 38, aanvang 15.00 uur en in de Museumtuin, aanvang 17.00 uur

Vocaal damesensemble Acapabel is een ensemble uit Groningen dat bestaat uit vijf jonge dames. Zij kennen elkaar van de studentenmuziekvereniging G.S.M.G. Bragi, waar ze jarenlang met plezier hebben gezongen.

Door hun vriendschap en muzikale interesse is Acapabel ruim twee jaar geleden ontstaan als experiment. Het doel is met plezier zingen en alle stukken worden daarop uitgekozen. Bij elk stuk wordt naar de ideale stemverdeling gezocht; u zult dan ook merken dat er regelmatig van stem wordt gewisseld. Zo zingt een sopraan soms de altpartij en andersom!

Door de variatie in talen en genres blijft het interessant om naar de dames te luisteren en laten ze hun muzikaliteit horen. Inmiddels hebben de leden een behoorlijk repertoire opgebouwd en laten ze dit regelmatig horen tijdens concerten, diners en andere gelegenheden. Naast hun muzikale bezigheden studeren en werken ze in Groningen en Zwolle.

Acapabel bestaat uit Lotte Braam - student Geneeskunde, Dorien Deodatus - student Klassieke zang, Kaylie Fopma - student Voeding en Diëtetiek, Eline Jongsma - vertaler en docent Zweeds en Laura Schokking - student Geneeskunde.

Meer informatie: https://www.facebook.com/acapabel