Lezing Muziekdialogen Ewa Maria Wagner met violiste Marjolijn Oonk in muziekkamer Aan de Beek

Ewa Maria Wagner, altvioliste bij het Radio Filharmonisch Orkest, is musicus met een voorliefde voor taal en het geschreven woord. Die liefde heeft ze lange tijd geheimgehouden, ze koesterde de letteren als de muziek tot stilte komt.

De compassie met taal was groot genoeg om een wending aan haar leven te geven. In 2019 verscheen haar debuutroman Het Tristan Akkoord, en in 2022 in Duitsland. Het boek is in het Nederlands geschreven, maar dat is niet de moedertaal van de schrijfster. Tot aan de dag van vandaag is Nederlands niet alleen haar inspiratie, maar ook haar levensstijl en denktrant. Ze leert elke dag nieuwe woorden. Of ze nu schrijvend musicus is, of musicerende schrijver, dat mag u zelf ontdekken.

Ewa Maria Wagner, in 1964 geboren in Silezië, schrijft over haar leven. Na drie jaar in München (1988) te hebben gemusiceerd, vond ik in Nederland de muziek, het schrijven en mezelf. Silezië worstelt al eeuwenlang met zijn identiteit. Misschien daarom besloot mijn vader dat een leven in de muziek de beste weg voor me zou zijn. Maar mijn relatie met de letteren, die ik al sinds mijn kinderjaren koester, groeide met mijn talenkennis mee. Na Pools, Duits, Russisch, Frans en Engels, bekrachtigt juist het Nederlands mijn liefde voor verhalen - de essentie van mijn leven.

Sinds het diploma, dat ik in 2016 aan de Schrijversvakschool in Amsterdam behaalde, verdiep ik me dagelijks in de Nederlandse taalkronkels om naast mijn geliefde orkestbaan fatsoenlijk te kunnen schrijven. Muziek is mijn rode draad, maar of het nu mijn columns in de NRC betreft, mijn debuutroman Het Tristan Akkoord, mijn essays over mijn woonstreek in de Baarnsche Courant, of mijn bijdragen aan Elders literair, zingeving vind ik in de taal zelf.

Marjolijn Oonk

Marjolijn Oonk studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Bouw Lemkes. In Hilversum was ze 32 jaar werkzaam in het Radio Kamerorkest en het fusie-orkest Radio Kamer Filharmonie. Toen dat orkest werd opgeheven heeft ze na een koksopleiding nog vijf jaar gekookt voor bewoners van een seniorencomplex, waar ze natuurlijk ook af en toe een concert gaf.

De lezing - getiteld Muziekdialogen - door Ewa Maria Wagner wordt afgewisseld met vioolmuziek van Marjolijn Oonk. Muziekkamer Aan de Beek aan de Beekstraat 38 is het decor op vrijdag 27 mei. Aanvang 19.30 uur.

Meer informatie Ewa Maria Wagner: https://www.linkedin.com/in/ewa-maria-wagner-59569b63/?originalSubdomain=nl

Meer informatie Marjolijn Oonk: https://www.linkedin.com/in/marjolijn-oonk-11ab295b/?originalSubdomain=nlSchrijfster en musicus Ewa Maria Wagner


Violiste Marjolijn Oonk


Lezing Bespiegeling fotografische beelden fotografe Ursula van de Bunte met zangeres Malou Hagedoorn in KunstHub BinK

Oog voor detail, licht en kleur zou een mooie omschrijving zijn voor de werkwijze van Ursula van de Bunte. De fotografe is perfectionistisch, enthousiast en ijverig. Ze zal pas tevreden zijn als de welbekende 'WoW-factor' bereikt is. Ursula probeert haar onderwerpen op hun meest pure manier naar voren te laten komen..

Als fotografe probeert Ursula zich te onderscheiden door diversiteit in haar werk en maakt naast individuele creaties ook series, waarbij meerdere beelden één verhaal vertellen. Om haar kennis over te kunnen dragen aan kunstliefhebbers van een nieuwe generatie, geeft Ursula les op het Cibap , als docente fotografie. Dit is een mooie manier om haar passie en enthousiasme voor haar werk te kunnen delen met studenten.

Malou Hagedoorn

Malou Hagedoorn is een oprechte en opgewekte zangeres en schrijfster uit Steenwijk. Al van jongs af aan is ze met kunst en creativiteit overgoten. Muziek was thuis altijd te horen en haar passie voor zingen en schrijven werd er enorm gestimuleerd.

Afgelopen jaar bracht ze haar eerste EP uit in een retropop stijl, genaamd SMALLTALK. Een ironische naam, want in de nummers worden haar eigen gedachten verwoord en zingt ze over diepe emoties. Op die manier hoopt ze koetjes en kalfjes over te slaan en je mee te nemen in het diepere gesprek.

De lezing van Ursula van de Bunte over haar werk als fotografe, afgewisseld met zang van Malou Hagedoorn, is op zaterdag 28 mei om 16.00 uur in KunstHub BinK aan de Beekstraat 57.

Meer informatie op: https://ursula-artphotography.com/
Instagram: ursfotografie

Meer informatie op: https://www.facebook.com/malou.hagedoorn
https://www.instagram.com/malouhagedoorn/


Zangeres Malou Hagedoorn (foto: Ursula van de Bunte)


Fotografe Ursula van de Bunte


Lezing Meer kunst en muziek! Linda Westera met gitarist Ton Kerkhof in Stadskamer De Zeven Pijlen

Na de kunstacademie in Kampen sloot zij de studie zang - Pop en Jazz - af aan het Conservatorium Artez. Ze heeft diverse bands waarvoor ze regelmatig nummers schrijft en doet mee aan uiteenlopende muziekprojecten.

Daarnaast treedt ze op met liedjes van Tom Waits die ze met verve hertaalde. Voor het Vestingval-concert zal zij zingen en vertellen over haar werk als kunstenaar en muzikant. Waar raken deze twee werelden elkaar? Tijdens de lezing Meer Kunst en Muziek! probeert ze samen met gitarist Ton Kerkhof haar grillige scheppingsproces voor u te ontrafelen.

Linda Westera treedt vrijdag 3 juni om 15.30 uur op in de Stadskamer De Zeven Pijlen aan de Smedestraat 10 met een gitarist.

Meer informatie op: www.lindawestera.nlSpoken word performance tijdens opening Vestingval Museum Elburg

Nikki Kirpestein allround beeldend- en woordkunstenaar

Mijn naam is Nikki Kirpestein en ik ben een allround beeldendkunstenaar. Ik schilder, teken, fotografeer , schrijf poezie, dans en ik perform, ik maak installaties en ik heb ook veel met muziek en zang. Vaak komt beeldend werk voort uit muziek en tekst. Mijn werk gaat over ervaringen, zoals muziek op zichzelf een ervaring is, kan een schilderij of een foto ook een ervaring zijn.

Mijn stijl is een mix tussen alternative/indie en pop en een experiment met spoken word. Spoken word is een manier om je poezie over te dragen op een publiek door de eigen geschreven teksten. En wat betreft muziek : dit doe ik door middel van het werken met meerstemmige opnames en ik werk met een ukelele, piano, kopjes, kussens en een kalimba. Ik zit tussen het vertellen van het verhaal in, en de grens van muziek.

Kate Tempest, Fernando Pessoa, Solange, Cleo Sol, Erykah Badu ,Alt-j , Devendra Banhart, Fiona Apple , Bløf , Typhoon , Spinvis, Nynke Laverman, Kernkoppen, Eva van Maanen zijn echt wel de inspiraties voor mij. Mijn muziek komt veel uit op experiment met wat ritme is.

Zingen is al vanaf jongs-af-aan geweest, ik ben op mijn 7e begonnen en heb toen daarna zanglessen genomen tot mijn 19e. Daarna ben ik na de fotovakschool weer begonnen met zingen op mijn 22e. Het ding met muziek is dat ik het voor mezelf eerlijk wilde houden. De autonome beeldende opleiding zorgde voor vrijheid, en ik heb wekelijks nog met een gitaar in mijn hand op de kunstacademie gezeten om liedjes te pingelen, zonder überhaupt ooit een gitaarles te hebben gehad.

Net als ervaringen ben ik in mijn werk ook met volle interesse gegrepen door dromen en de psyche van de mens. Deze probeer ik om te vormen door fotografie en schilderen met elkaar te combineren. Menselijke realiteit van ervaringen en beleving vervormt zich constant omdat we altijd in beweging en ontwikkeling zijn , ik speel met hoe je een ontastbare wereld ( zoals dingen die we in woorden bespreken, muzikale ervaringen, droomwerelden, en psychische analyses) in een schilderij kunt uitdrukken. Ik probeer fotografie en schilderen hierin dichter bij elkaar te brengen.

Op mijn instagram pagina zie je hoe mijn proces verloopt- en ik heb een you tube film toegevoegd van de voorgaande expositie in kunsthub Bink in Elburg, waar ik spoken word heb gedaan en gefilmd. De laatste fysieke spoken word performance was te zien in kunsthub Bink op 12 februari 2022.

Spoken word performance woensdag 25 mei - 16.00 uur - opening Vestingval voor genodigden, Museum Elburg.

https://www.instagram.com/nikki_kirpestein/

https://www.youtube.com/watch?v=EkTxAfGKrZQ

https://www.nikkikirpestein.com