Demonstratie keramiek Harmke Zwep Seijbel Kunsthub BinK Beekstraat 57

Harmke Zwep Seijbel (1964) werkte als kind al graag met haar handen. Als ze een steen zag, pakte ze een vijl en zag ze wel wat er gebeurde.

Werken met keramiek is voor Harmke een ontdekkingstocht. Telkens nieuwe materialen ontdekken en iets nieuws creëren. Dat is haar uitdaging.

Harmke is in Elburg geboren, en eigenlijk autodidact. Een aantal van Harmkes werken wordt tentoongesteld.

Demonstratie Keramiek door Harmke Zwep Seijbel op vrijdag 27 mei om 15.00 uur in Kunsthub BinK Beekstraat 57.

Meer info: https://harmkezwep.exto.nl/
Driedaagse cursus door kunstenaar Fadel Jawad

Bijzondere workshop Vestingval Kamperweg 7

Tijdens Vestingval 2022 doet zich iets opmerkelijks voor. De Elburgse kunstenaar Fadel Jawad gaat een workshop geven, waardoor je eigen beeldtaal wordt blootgelegd. De driedaagse cursus heeft plaats op een prachtige locatie net buiten de Vesting. Fadel is er klaar voor. “Ik doe deze cursus met een open hart, en wil mijn ervaring graag delen.”


Door Henk Binnekamp

“Ik ben geboren in Bagdad. Ik zeg altijd dat ik Irakees bloed heb, maar een Nederlands hart. In Irak heb ik kunst gestudeerd en gewerkt als kunstenaar. Die opleiding was niet perfect, zo was het bestuderen van moderne kunst streng verboden. Ik heb ook voor een grote Irakese krant gewerkt. Ik maakte punttekeningen van Chinese inkt, een bijzondere tekenmethode. In ’97 ben ik naar Nederland gekomen. Ik woon nu 25 jaar in Nederland en ben daar erg blij mee, want ik leef in vrijheid. Toen ik wilde meedoen met Vestingval wilden zij mij meteen hebben, zonder eindeloos gezeur over geld et cetera. Ook dat is vrijheid! Sinds 2010 woon ik in Elburg – en ik ben een echte Elburger!”

Het idee

Het idee van de workshop is volgens Fadel niet uit de lucht komen vallen. “Ik vond het zonde dat mensen tijdens Vestingval alleen maar kunst konden bekijken, verder niets. En dan? Zo is mijn idee ontstaan. Een kunstwerk maken is namelijk een heel proces, stapje voor stapje kom je dichterbij het resultaat, net als met voetbal. Je maakt niet ineens een doelpunt, daar gaat een proces aan vooraf. Ik begeleid de cursisten met kijken en zoeken. Het gaat niet om het resultaat, maar om de creatieve weg ernaar toe. Ik help ze hun beeldtaal te vinden, zich te uiten. Dat mag doormiddel van foto’s, een collage, een schilderij, noem maar op! De cursisten gaan de eerste twee ochtenden oefenen, om de derde dag een kunstwerk te maken dat nog tijdens Vestingval zelf te zien zal zijn.”

Belang van beeldtaal

“Ik houd van kunst en sport. Ik wil door middel van kunst juist vertellen wat ik nu voel, zonder woorden te gebruiken. Voor mij was het vroeger een innerlijke strijd om mijzelf via kunst uit te drukken. Als dat lukt, dan verrijken we onszelf, en veranderen we zelfs de maatschappij een beetje. Dat vind ik mooi. Het is belangrijk dat mensen zich open durven te stellen, zichzelf durven te vertrouwen en fouten durven te maken. Tijdens mijn cursus zorg ik ervoor dat je brein loskomt en je creativiteit geprikkeld wordt. Je doet ervaring op en ik moedig je aan. Ik zeg niet dat iets goed of slecht is, daar ga ik niet over. We delen inspiratie, leren van elkaar. Het is niet zomaar een portretje schilderen. Nee, het zijn oefeningen om je eigen beeldtaal te ontdekken. Schrijf u in voor een cursus bij mij en je krijgt geen spijt!”

Oude bekende

Fadel is geen onbekende bij het Vestingvalpubliek. “Elburg is een prachtige stad, waar je de geschiedenis kan ruiken. In 2014 heb ik een schilderij met als thema Elburg gemaakt. Dit werd geveild tijdens Vestingval en hangt nu in het gemeentehuis. Mensen moeten de kunst kunnen zien! Dat vind ik belangrijk.”

Workshop

De workshop Ontdek je eigen beeldtaal heeft plaats op dinsdag 31 mei, woensdag 1 en donderdag 2 juni van 9.30 tot 12.00 uur aan de Kamperweg 7, en biedt toegang aan tien cursisten. De kosten zijn 15 euro. Belangstellenden kunnen zich melden bij Paula de Ruiter via pfderuiter@gmail.com of 0625253784.

Bron: Huis aan Huis Elburg