logopolis


Van 8 tot en met 18 mei

Donderbezem

donderbezem M3

In het kader van het lustrum is door een groep enthousiaste lokale kunstenaars gewerkt aan een multidisciplinair project geïnspireerd op het eeuwenoude runenteken ‘donderbezem’. Een vergeten symbool dat zich verstopt heeft in de muren van Elburg. Vroeger gebruikt om donder en ander onheil mee te weren. Vandaag de dag dient de donderbezem misschien wel een heel ander nut. Welk onheil weren we nog? Waarin vonden we in het verleden bescherming en veiligheid? En waarin nu? Wat beschermen we met de wallen of stadsmuren? Zijn deze nog slechts symboliek of beschermen ze een concept; een geschiedenis; vergeten verhalen die zich hebben afgespeeld of nog steeds afspelen? Wat is nodig om veiligheid te voelen? Deze vragen worden uitgewerkt in het ‘Donderbezemproject,. Het project bestaat uit verschillende onderdelen en samenwerkingen die samen een beeldende symbiose vormen over het thema ‘donderbezem'. 

'Een grens is mens' 
Ardy Kroes 

Locatie: Op de Wal tussen Kazemat Vischpoort en Neerlands Bergje (bij kanonnen)

Ardy houdt zich bezig met de vraag hoe ze zich verhoudt tot haarzelf, de ander en haar omgeving. Met 'donderbezem' als thema, het buitenhouden van onheil, rijst de vraag: 'Sta ik binnen of sta ik buiten?’ Een tuinhek als metafoor voor die grens. Haar persoonlijke grens. Jouw persoonlijke grens. Onze maatschappelijk grens. Wat houdt ze buiten het tuinhek? Wat beschermt ze binnen het tuinhek? Staat ze voor of achter dat tuinhek? Staat ze binnen of buiten? En jij? En wij?

'Wal noten' 
Vera Kleinrensink-Vink & Inge Mulder

Locatie: Kloostertuin, Zuiderwalstraat

De zintuigen reuk en gehoor zijn essentieel voor het herkennen van veiligheid of gevaar. Ze hebben de kracht om diepere lagen te onthullen en brengen direct herinneringen of gevoelens. Noten en akkoorden vormen zowel in muziek als geur een harmonieus geheel. In hun werk brengen ze de noten van de wal tot leven, benadrukkend hoe onze waarnemingen vanzelfsprekend zijn.

Vera Kleinrensink-Vink is gefascineerd door geur en vindt dat deze waarneming onvoldoende wordt erkend en gebruikt. Een multisensorische beleving is van toegevoegde waarde in kunst, en een vleugje humor mag niet ontbreken. In haar werk zit vaak een knipoog wat betreft taal.

Inge Mulder (24) is klassiek saxofoniste. Gretig, gedreven, divers, toegewijd en enthousiast. Als uitvoerend artiest weet Inge haar publiek te boeien met een dynamische performance en diverse klanken. Gedreven door een vooruitziende artistieke visie en passie voor kunst, initieert en leidt zij verschillende (multidisciplinaire) projecten. En heeft zij een aanhoudende academische nieuwsgierigheid ontwikkeld binnen de wereld van muziek.

'3D donderbezem'
Miranda Blaak

Locatie: Stadsmuur bij Goorpoort

Miranda Blaak (1997), afgestudeerd aan Kunstacademie ArtEZ, werkzaam als coördinator bij een creatieve dagbesteding in Ermelo.

’Donderbezem’ omarmt de tijdloze symboliek van het oude runenteken in de stadsmuur van Elburg. Uitvergroot naast de stadsmuur, biedt het een plek waar men kan nadenken over universele ideeën van bescherming en weerstand. ‘Donderbezem’ nodigt uit tot introspectie en stelt de vraag of een teken dat onheil afweert een boodschap van hoop kan zijn in (hedendaagse) tijden van conflict.

vestingval%20plaatje_2_Tekengebied%201

Video 'Toen sloeg de Bliksem in'
Kirsten Deetman & Maartje Franken

Locatie: Vestingvalcafé  Zuiderwalstraat,

Een mens is nog zelden bang voor de donder of voor enig ander onheil nu we de wetenschap hebben die ons geruststelt over het feit dat kwade krachten niet bestaan. Wat beschermen we met stadsmuren die geen nut meer hebben? Beschermen we misschien een concept; een geschiedenis; alle vergeten verhalen die zich hebben afgespeeld - of zich stiekem nog steeds afspelen - tussen wallen, muren en kanonnen?

'Binaire donderbezem’
Hendrik Ribot

Locatie: Vanaf de Wal ter hoogte van de Touwbaan

Een ruimtelijk object vormgegeven als QR code. De QR code kan gescand worden met een mobiel waardoor je bij informatie over de donderbezem op internet komt en waar dit symbool in Elburg op ander locaties te vinden is. Het kunstwerk is complementair aan de oude vestingmuur waar twee oude donderbezem symbolen zijn ingemetseld. Het oude symbool in contrast naast het nieuwe op het grasveld bij de Touwbaan. De binaire QR-code is verbonden met de Vergrote 3D Donderbezem. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaar. En overbruggen de lange tijdlijn tussen verleden en heden.

Opening Vestingval lustrum Donderbezem

Locatie: Op de wal bij Neerlands Bergje (bij de kanonnen)

Dit intrigerende geluidsfragment, gepresenteerd tijdens de 10e editie van het Vestingval in Elburg, opent met het indrukwekkende geluid van kanonschoten, waarbij het mysterieuze teken van de donderbezem naar voren komt. Het ontvouwt zich in een unieke samenwerking tussen Jan-Peter Bijersbergen en Inge Mulder, resulterend in een harmonieuze fusie van gitaar- en saxofoonklanken, die een unieke sfeer en luisterervaring creëren.
Onze Partners
CvC Logo 600x265
Logo vd Poll vastgoed
OIP.jpeg
logo%20Rotary%20kopie
ME_logo%20mE%20FC%20transparant_bruine%20letters
Gouden partners
Centrum voor cultuur Elburg
Rotary Oldebroek-Elburg
Van de Poll Vastgoed BV
Winkelvesting Elburg

Zilveren partners
Acquire media- en eventbedrijf
Amevo alles voor de tuinbouw
Anijs & Radijs eetwinkel
Brandt Bedrijfsmakelaardij
De Haan Advocaten  
Houthandel Van Deuveren
Lötters Edelstenen
Lunenberg Advocaten
Mateboer Groep
MERKK water
Mogema Advanced mechatronics
Rap'or improvement
Slagerij van Guilik
Stange houthandel
Van der Linde Makelaardij
Wivé Techniek

Bronzen partners
AK Blom asbestinventarisatie- & management
Autobedrijf Wijnne
Boeve & Van Dorp administratie & advies
Bouma Biologisch Poot- en plantgoed
Buitenplaats Natuurlijk Goed
Culturele Stichting Elburg
De Duinzoom BV
EP Elburg
Gardenbroek BV / Bakzolder BV
Jannetta van der Ziel Interieur en Advies
Hans optiek
Koops Bedden
Kraanverhuur T. Pater BV
Poort 5 jeans & fashion
Projectbureau Jansen
Restaurant 't Olde Regthuys
Veldsink - Visscher
Vishal Van der Heide
Vosvinos
Vitaliteitskliniek Veluwe
Weber Woonwereld
QR%20code%20 %20vrijwillige%20bijdrage ts1679674251
Vestingval Elburg 2024