Scholieren brengen ode aan Admiraal van Kinsbergen

Het thema dit jaar van Vestingval Elburg is Waterwerken. Tijdens het festival zijn er kunstwerken te zien die drijven in en op de prachtige waterpartijen van Elburg. Onder de titel Waterwerken hebben zo’n 300 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs zich laten inspireren door de daden van de maritieme strateeg en Elburger weldoener Admiraal van Kinsbergen.

Alle werkstukken worden geëxposeerd en een aantal is te bezichtigen rond het water bij de toegangspoorten van Elburg. Met dit project op het gebied van kunsteducatie betrekt de organisatie van Vestingval Elburg kinderen en jongeren bij de kunst en cultuur van Elburg.

Het project Waterwerken is een ode aan Admiraal van Kinsbergen. In 2019 wordt met allerlei activiteiten de 200e sterfdag herdacht met onder meer in mei een theaterstuk aan de grachten.

Zowel de historische figuur Van Kinsbergen als De Waterwerken lenen zich goed voor dwarsverbanden in het onderwijs op het gebied van geschiedenis, natuurkunde, techniek, kunst en cultureel erfgoed. Meerdere invalshoeken kan een educatieve en kunstzinnige meerwaarde opleveren.


Leerlingen Het Octaaf geïnspireerd door Picasso en Warhol   

Bij restaurant Lucca hangt op de bovenverdieping een expositie van tekeningen en  kunstwerken die gemaakt zijn door de leerlingen van groep 1 tot en met 8 van Het Octaaf.

Op de Elburger basisschool hebben de kinderen tijdens een cultuurweek een kunstwerk gemaakt. In groep 1 en 2 hebben ze een ‘Mondriaan’ gemaakt. In groep 3 en 4 is het werk van Keith Haring en Andy Warhol nagebootst.

In groep 5 en 6 is een Vincent van Gogh en Joan Miró vervaardigd en in groep 7 en 8 waren passeerden Pablo Picasso en Matisse de revue.

Elke leerling ontvangt een reproductie van het eigen werkstuk als wenskaart; een online museum met een echte museumwinkel. Als aandenken kan het eigen kunstwerk op een gekozen souvenir uit de museumwinkel worden afgedrukt.

De wenskaarten en souvenirs zijn gedurende Vestingval te bezichtigen tijdens de expositie bij Lucca.