Stichting Vestingval Elburg organiseert elk jaar tussen Hemelvaart en Pinkstereneen kunst-, muziek- en dichtkunstevenement. In het bijzonder, historisch stadje Elburg wordt op circa dertig plaatsen kunst tentoongesteld. Daarnaast is er muziek en dichtkunst te beluisteren.

De stichting streeft ernaar de historie en cultuur van de binnenstad te verbinden met diverse vormen van kunstuitingen van jonge, beginnende en gevestigde kunstenaars.

In 2013 werd Vestingval Elburg uitgebreid met dans, muziek, poëzie, drama, theater en andere culturele activiteiten. De onderdelen dans, drama en theater zijn in de afgelopen op de achtergrond geraakt. Maar de organisatie heeft de intentie het jaarlijks terugkerend festival weer stapsgewijs te laten groeien.

Doel

Het doel is kunst, ondergebracht in toeristisch en historisch eeuwenoude locaties in al haar facetten en tal van disciplines, onder de aandacht brengen van een zo breed mogelijk publiek. Alle vormen van kunstuitingen en locaties worden op die manier toegankelijk voor een groot publiek. Iedereen die belangstelling heeft voor kunst, cultuur en cultuurhistorie is welkom. Jong en oud, inwoners van de gemeente Elburg en bezoekers, beginners en gevorderden op gebied van kunst worden bediend. Ook wil de organisatie een podium bieden aan jong en aanstormend talent in elke discipline.

Sponsoren en subsidie

Een cultuurfestival organiseren kost geld. In 2012 werd er al een bescheiden startkapitaal opgebouwd. Om de doelstelling te bereiken moet de organisatie in financieel opzicht blijven groeien. Door middel van sponsoring, subsidies en opbrengsten van vorige edities streven wij naar een multidisciplinair evenement.

Gratis

De organisatie streeft er naar om de toegang gratis te houden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de vele sponsoren, het stimuleringsbudget van het Cultuur & Erfgoedpact Noord Veluwe, de gemeente Elburg en de vele vrijwilligers.


Gedicht van Ewoud Gosker, stadsdichter van Elburg

Dit is en blijft uniek!

’t Is Vestingval! Een festival met niet slechts exposities
in authentieke panden, van gevestigde collecties –
van Hemelvaart tot Pinksteren is het oorspronkelijkheid,
want Vestingval, dat staat of valt met creativiteit.

Je vindt er beelden, groot en klein, en er is keramiek.
Als ‘t oog niet aan zijn trekken komt, dan is er wel muziek.
Bezoek het klooster of de tuin, een muurhuisje, de poort -
ontdek hoe er gespeeld wordt met textiel, met glas en woord.

Duik in de donkere kazemat en wees oprecht verrast
dat een product van toptechniek daar wonderwel in past.
Dit is geen show van ‘dooie kunst’, geen elitair geval –
wat hier gebeurt, raakt kant én wal, want dit is Vestingval.
Toeristen komen naar dit feest; het trekt terecht publiek
en u, inwoners, komt het zien: dit is en blijft uniek!